Ask i näver

Den här asken är en gammal modell som har tillverkats i olika storlekar och modeller utifrån hur stora näverflak man haft och vad som skulle förvaras i den.  Olika lokala traditioner har också påverkat form och utsmyckning av askarna.

 

Du behöver

Verktyg:

 • Kniv
 • Sax
 • Linjal
 • Syl
 • Rasp
 • Tång
 • Klädnypor
 • Kraftig synål

Om du inte har en syl kan du göra en egen. Du behöver en kork och en riktigt kraftig synål. Tryck in nålens baksida i korken och använd den som syl.

 

Material:

 • 2 näverflak – helst med små, korta ”ögon”
 • Kraftig lintråd
 • Bivax

Gör så här

Du börjar med botten till asken. Gör en mall av en bit kartong. Se på bilden hur mallen ska se ut. Du bestämmer storleken utifrån de näverflak du har. Om nävret har krullat sig i kanterna klipper du först bort det. Observera fiberriktningen på mallen. Nävret har små streck, ”ögon”, som ska ligga åt samma håll som de små strecken på mallen.

Lägg mallen på nävret och dra med penna eller sylen streck runt om mallens konturer. Stick sedan ner sylen genom mallen och ner i nävret i botten på de fyra streck som är ritade ner mot det som blir askens botten.

Klipp ut nävret efter konturlinjerna du dragit med sylen. Raspa sedan den vita sidan av nävret för att få bort ojämnheter. Saknar du rasp så kan du använda en vanlig matkniv att skrapa baksidan med.

Hitta de fyra punkterna du tryckt med sylen i nävret. Lägg linjalen i en punkt så den ligger i samma riktning som nävrets ögon och parallell med flakets ytterkant. Dra med sylen en linje ut till nävrets kant. Gör lika på alla fyra punktena. Klipp sedan i sylmarkeringen upp en flik fram till varje punkt. Du har då tre flikar i varje ände av näverflaket.

Du har alltså tre uppklippta flikar i varje kant. Lägg nävret med vita sidan uppåt. Nu ska alla flikar vikas uppåt och inåt mot mitten på den vita sidan. Använd linjalen att vika över så det blir rakt.

Nu kommer det mest kritiska momentet! Nävret ska vikas längs med ögonen. Det är stor risk att nävret spricker i något öga. För att undvika det ska du värma nävret. Bäst är att värma med en hårtork. Annars kan du försiktigt värma nävret över ett värmeljus. Varmt näver är mjukt och elastiskt och spricker inte så lätt. Vik upp på varsin sida av askens botten, längs med nävrets fiberriktning.

Små sprickor gör inte så mycket.

Vik upp de tre flikarna i varje kant, så askens gavel bildas. Mittenfliken ska var innerst. Håll ihop med klädnypor.

Gör likadant i båda sidor.

Vaxa nu tråden du ska sy med så blir den starkare. Dra tråden mot bivaxet 2-3 gånger. Har du inget bivax kan du använda ett stearinljus att dra tråden emot.

Dags att sy.

Märk ut och stick med sylen hålen för stygnen. Korsstygn som sys rakt över hörnet brukar funka bra för den här asken. 

Börja sy varje stygn inifrån. Stick nålen i ett av hålen du gjort med sylen. Lämna 10 cm av tråden hängande på insidan som du kan fästa stygnet med.

 

Sy korsstygnet rakt över hörnet. Fäst det sedan med en dubbelknut på insidan. Eftersom tråden är vaxad håller knuten bra.

Fäst tråden efter varje stygn med en dubbelknut och börja sedan med en ny tråd för nästa stygn.

Varje hörn sys med två korsstygn. Eller fler om du vill.

När alla hörn blivit sydda så är askens botten klar!

 

Nu ska du göra ett lock som passar till din botten.

Mät bredd och längd på botten och lägg till 10-15 mm på varje mått. Hur mycket du behöver lägga till beror på hur grovt näver du använder. Om det är väldigt tunt näver kanske du ska lägga till mindre. Lockets kanter ska vara lägre än bottnens kanter, annars blir asken svår att öppna. 

Gör en pappersmall av dina mått och vik ihop till en ask, du kan fästa kanterna med gem.  Kontrollera att den passar som lock till din nygjorda botten. Kom ihåg att nävret är tjockare än papper, så din provask i papper måste vara lite rymlig för att det ska bli rätt storlek.

Gör sedan en kartongmall när du fått till en pappersask som passar bra. Lägg din färdiga botten ovanpå och kontrollera att det ser bra ut, om inte så justerar du storleken på din nya mall.

Lägg bottnen ovanpå och rita upp var flikarna på locket ska klippas upp.

Kom ihåg att lägga lockets fiberriktning åt samma håll som i bottnen!

Gör sedan likadant som du gjorde med bottnen. Raspa eller skrapa den vita sidan så den blir slät, klipp upp flikarna, vik upp och fäst dem med klädnypor, syla hålen för stygnen och sy!

Locket på bilden har fått sex stygn på varje gavel/kant, bara för att det är snyggt!

Om du inte vill dekorera askens utsida är du klar nu. Bravo, det gjorde du jättebra!

 

Näver kan dekoreras på flera sätt. Asken till vänster har blivit dekorerad med vadmal som sytts fast på locket. Asken till höger har målats i tigermönster med linoljefärg.

 

Den här asken har fått ett extralager näver som foder på insidan. Dessutom har den förstärkningsremsor av näver på både på botten och lock. Remsorna har dekorerats med vadmal och knappar.

Galleri näveraskar