De nationella minoriteterna

Doudji – slöjd

Duodji  är ett nordsamiskt ord och betyder skapande aktivitet som görs med handens hjälp, där hand och hjärna samarbetar.

Duodji är en viktig del av den samiska kulturen och har ett mycket starkt symbolvärde för samisk identitet. Doudji är också en viktig del av det samiska samhället som näring, binäring och hobby. Doudji är dessutom en identitetsmärkning. Slöjd med doudjimärkning garanterar att det är slöjd av hög kvalitet tillverkad av en samisk slöjdare.

Slöjdtraditionerna och slöjdkunskapen gick förr i arv från generation till generation. Idag har inte alla möjlighet att lära sig hantverket hemma. Därför är det viktigt att det finns möjlighet att lära sig det på andra sätt. Idag kan man lära sig duodji i sameskolan, via kurser och slöjdläger, på Samernas utbildningscenter, som lärling hos en slöjdare och på högskolan i Kauotkeino i Norge.

Exempel på duodjiprodukter är dräkter med tillbehör, skor, handskar, skinnbyxor, knivar, kosor, nålhus, skinnpåsar, ryggsäckar, vävda och lagda band, tennbroderade bälten, pärlbroderade barmkläden, silversmycken samt olika förvaringskärl som till exempel smöraskar och ostformar.

Vanliga slöjdmaterial inom doudji är kläde och andra ylletyger, bomullstyg, garn, tenn, pärlor, garvat skinn, pälsskinn, läder, trä, horn, näver, rötter, silver och andra metaller.

Duodjin idag är inte detsamma som den var förr, trots att produkterna många gånger är desamma. Slöjdarna har anpassat, utvecklat och nyskapat många slöjdprodukter för att de ska passa dagens behov och levnadssätt. Det finns också doudji som håller så hög klass av hantverksskicklighet och konstnärlig form att föremålen genast köps upp av samlare.