INSPIRERAS av gammalt & skapa nytt

Att titta på gamla slöjdade föremål och sedan slöjda nya själv är mycket intressant!

Ditt slöjdade föremål kan bli något helt annat än det du inspirerats av. Av ett gammalt träföremål kan du få idéer till något textilt, och tvärt om.

När du jobbar med inspiration behöver du aldrig tänka att det ska bli exakt som din inspirationskälla. Det är inte en kopia du ska göra.

Vad inspireras du av?

När du hittat ett föremål som du tycker om, så fundera över vad det är du gillar med det.

 

  • materialet?
  • tekniken som använts?
  • färgerna?
  • formspråket?
  • funktionen?

Du kan välja att arbeta på olika sätt:

  • Gör ett helt annat föremål. En broderad blomma kan bli inspirationskälla till en ljusstake som ser ut som en blomma. Formen eller målningen på en stol, kan bli till ett broderi på en kudde. Mönstret på ett skrin kan bli till mönster på en kofta … o.s.v.
  • Byt mellan textil och trä. Målade och snidade detaljer på trä kan broderas och tryckas på textilier och tvärt om.
  • Använd samma formspråk i nya material. Byt ut materialet helt eller delvis. Du kan behålla former och estetik men byta ut material och tekniker. Du kanske väljer moderna material och metoder. Exempelvis att du utgår ifrån en näverask men skapar den i papper eller textil.
  • Använd samma material och funktion med nya formspråk. Använda dig av de gamla tekniker, färger och material men använder ett helt nytt formspråk. Som t.ex. en pokémon broderad i yllebroderi. Eller låta en liten täljd pokémon kröna toppen på ett skåp.

När man jobbar med riktigt gamla föremål måste man tänka på att de kan vara mycket sköra

Du kan utgå ifrån förmål på bilder eller från museieföremål.

Föremål som ligger i museisamlingar eller hembygdsgårdar får man kanske inte ta i, med sina händer. Då får man jobba utifrån bilder på föremålen. Om du fotar själv så ta flera bilder. Du kan upptäcka nya saker utifrån bilderna senare.

Det är dock alltid roligast och mest inspirerande att få se föremålen i verkligheten även om man inte får lyfta och känna på dem.

    Exempel på ett arbetes gång

    På toppen av en Ångermanlandsbrud sitter en ängel. Den är utsnidad i trä och målad. Den är från XXXX. Näsan har gått av och vi får inte ta i den.

    Nu ska den bli till inspiration till ett yllebroderi med applikationer.

    1. Börja med att ta ett foto, eller dra en kopia om du har din inspiration i en bok.

    2. Gör en skiss, tolka fritt efter fotot.

    3. Klipp ut former i kläde, använd gärna små spillbitar.

    4. Lägg, dra bort och pussla tills du är nöjd.

    5. Sy fast dina applikationer med enkla stygn.

    6. Dekorera med ytterligare stygn om du vill. Det är tillåtet att förändra detaljer under tiden broderiet växer fram, om du känner för det.