Bär dina gamla kläder med stolthet

Använd länge

Bästa sättet att värna om miljön är att bara köpa det som är nödvändigt och sådant som du verkligen älskar, så att du sedan använder det länge. Det du köper bör därför vara av bra kvalitet, så det håller att slita på. Det här gäller för både kläder och saker. 

Men hur ska jag veta vad jag vill ha för kläder om ett år?

Du kanske inte vill ha dina kläder hur länge som helst? Tröjärmarna känns plötsligt för korta eller byxorna helt enkelt bara tråkiga. I alla fall för din smak, men kanske inte för allas?

Varför ska jag köpa kläder av bästa kvalitet om jag ändå inte vill ha dem länge?

Jo, eftersom de håller längre. Om du inte vill eller kan ha dem själv så kan du skänka dina kläder vidare till andra. Eller använda materialet och sy om till nytt.

Textilindustrin, med nyproduktion av textilier är en av jordens absolut största miljöbovar. De vill att vi konsumenter ska handla mycket nytt hela tiden. Och de är smarta. De sänker kvaliteten för att kunna producera så mycket som möjligt så billigt som möjligt. Och miljön betalar priset.

Men god kvalitet är ofta dyrare. Jag har inte råd.

Det kan vara sant. Men eftersom det håller längre så du behöver inte köpa nytt lika ofta. Eller du behöver inte köpa nytt alls. Du kan handla på secondhand eller ärva av familj och vänner.

Vi måste berätta att vi bara vill ha det som är bra och det kan vi göra genom att bara köpa just det.

Men det kan vara svårt att avgöra vad som håller och inte håller. Ibland kan dyra kläder vara av dålig kvalitet. Då är det själva ”märket” vi betalar för.

Industrin behöver alltså höja kvalitén så saker håller längre?

Ja, höja kvalitén och dra ner på produktionen (inte tillverka lika mycket) det är bra för jordklotet och oss djur och människor. Men det är dåligt för dem som vill tjäna snabba pengar och därför är det inte självklart för dem.

Men är god kvalitet alltid bäst?

Nej, i slutändan är det avgörande hur länge saker används. Om du köper bra kvalitet och bara använder dem under en kort tid och sedan slänger bort dem, då är det självklart lika dåligt för miljön som att köpa kläder av dålig kvalitet som går sönder.

Bär dina gamla kläder med stolthet!

Tänk alltså på att det viktigaste är att kläder används länge. Men det behöver förstås inte vara samma person som använder dem.

Vi kan ta emot använda kläder av andra. Och vi kan ge kläderna vidare till syskon, kompisar, mamma, sälja eller ge till en loppis.

Att använda kläder som inte är nya kan vara ett sätt att visa att man bryr sig om vår framtid. Om du gör det kanske fler vågar göra det samma.

Vill du vara rädd om miljön?

lagad fingervante av Anki Borja

Gör så här:

  • Laga sådant som gått sönder
  • Sy om och sy nytt av gamla textilier/kläder
  • Sälj kläderna vidare när du inte kan använda dem längre
  • Köp begagnat/secondhand när du behöver något nytt. Shoppa loss på secondhand om du blir köpsugen. Det blir oftast billigare och du kan med gott samvete lämna tillbaka kläderna igen när du har tröttnat på dem.
  • Ärv av syskon och kompisar
  • Spara och dela med dig av dina kläder till andra
  • Gå på eller ordna själv klädbytardagar
  • Låna och låna ut kläder till speciella tillfällen. En riktigt festfin klänning eller en kostym kanske inte blir använd så ofta och därför smart att låna när man behöver eller låna ut till den som ska på fest.