Bräm av ullgarn

Bräm!?? vad är det?

Bräm är en luddig, fluffig kant på kläder. Ofta finns ett bräm kring kanten på en huva på vinterjackan eller kring jackärmarna. Eller som här, på mudden av ett par vantarna.

Ett bräm är oftast gjort av päls eller ullgarn. Bräm syr man på vinterkläder för att stoppa vindar eller yrsnö från att blåsa in i jackärmar och huvor. Ett bräm runt huvan hindrar också andedräkten från att göra jacktyget fuktigt och styvfruset av is.

Brämen brukar dessutom bli en dekoration på plagget.

Du behöver

Verktyg

  • sax
  • grov nål

Material

  • ullgarn
  • kraftig lintråd/ annan stark tråd
  • ytterplagg, t.ex vantar

Gör så här

Brämet är gjort av flera ullgarnstofsar som är fastsydda tätt intill varandra på vantmudden. Gör tofsarna så här:

Klipp 20 cm av lintråden, kläm fast den mellan ditt pek- och långfinger.

Ta ullgarnet och vira runt de två fingrarna ovanför lintråden. Räkna antal varv du lindar, så du kan göra lika på alla tofsar. Tofsen på bilden är gjord av 20 varv ullgarn.

 

 

Klipp av ullgarnet och använd lingarnet att knyta hårt runt ullgarnet mellan dina fingrar. Nu är första tofsen klar. Gör många fler, det behövs en tät rad av tofsar runt vantmudden för att få ett fluffigt bräm.

Om du gör ett randigt bräm i olika färger, så kan du använda restgarner i ull. Finns ofta att fynda på loppisar för billig peng.

Sy fast tofsarna i vantens mudd. Sy de riktigt tätt intill varandra.  Klipp sedan upp alla öglor.

Koka upp vatten och håll yllegarnstofsarna i ångan en stund. Ullen fluffar upp sig i ångan.  Klipp sedan med vass sax ner tofsarna till en tät fluffig kant. Nu har du ett bräm på vanten!

Gör likadant på andra vanten.

Klart!