Dockor för lek

Överallt i hela världen har barn gjort dockor för att leka med. Material som funnits till hands har använts. De har ofta varit tillverkade av mjuka trasor eller klädesplagg, men även av trä, gräs, ben och lera.

Dockan på bilden intill är gammal och finns på Västernorrlands museum. Den har huvud, hals och axlar av trä och ett karvat ansikte. Ögonen har ritats med blyerts. Kroppen är sydd av linnetyg och fylld med hö eller halm. Händerna är sydda med fingrar. Och man ser tydligt att det är en pojkdocka, eftersom den har en sydd snopp.

Rubrik

Den tidigast kända dockan är hittad i en barngrav i Egypten. Den är gjord av trasor och stoppad med papyrus. Den är över 2000 år gammal och finns idag på Brittish museum i London. Kan vi få tag i en bild??? Eller länk???

Det är troligt att barn har lekt med liknande dockor även tidigare än 2000 f kr. men materialen som används för att göra leksaker har varit bräckliga och de har därför förstörts med tiden.

 

Här i Sverige tillverkade barn dockor, i fattigaste lilla stuga. Trasor veks, stoppades och knöts ihop, vedträn rullades in i trasor och fick kanske ett karvat eller målat ansikte. En näverbit kunde också bli en fin docka. De dockorna som var mer detaljerade likande ofta miniatyrer av vuxna.

I rikare hem kunde dockorna se annorlunda ut. Där förekom ”findockor”, de såg ut som vuxenminiatyrer med huvuden av vax, kroppar sydda i tyg eller skinn som var stoppade med spån. Senare kom även dockhuvuden, armar och ben av porslin. På Nordiska museet i Stockholm finns en liten docka från 1600 talet. Den har sidenansikte och pärlbroderad klänning och sägs vara sydd av Karl IX dotter.

På bilden här intill finns en sydd dockkropp. Den finns i samlingarna på Västernorrlands museum. Men var är huvudet? Kanske var det gjort av porslin och har gått sönder? 🙁

De enkla dockorna finns sällan kvar. De har lekts med till dess de gått sönder och sedan kastats bort. Men findockor finns kvar. Kanske för att man var så rädda om dem så att man knappt vågade eller fick leka med dem?

Bilder på dockor i våra samlingar. Finns både på museet och på textilarkivet. Text om dem.

När de fabrikstillverkade dockorna började göras under 1900-talet blev de hemgjorda dockorna betydligt färre. Men även idag tillverkar många egna trasdockor och waldorfdockor (bild). Och kläder till våra dockor stickar, virkar, klipper och syr vi fortfarande idag.