Företagande remake

Remake betyder att göra nytt av gammalt, att återbruka material. Det finns flera företagare som satsar på återbruk och skapar unika produkter för försäljning. På så sätt bidrar de till mindre miljöförstörelse genom att ge textilier längre liv.

REMAKE STOCKHOLM

– hållbart mode och desig –

Remake Stockholm är ett mode- och designmärke som ägs av Stockholms Stadsmission. Alla Remakes produkter tillverkas av insamlat material. På så sätt får materialet ökad livslängd.

Alla plagg är unika, och kan användas av både tjejer och killar. I deras designkoncept har kollektionerna en bas av denim/jeans, ofta i lappat mönster.

Men Remake är inte bara ett kläd- och designföretag. Det är framför allt ett socialt företag som hjälper människor som har det svårt in i arbete och samhället.

Remake har funnits i snart 20 år.

Stitch n stones

– turns trash into treasures –

Stitch n stones är ett företag i Åre i Jämtland.

”We design and upcycle small bits of history, believing in the magic of details”

Deras produkter sys av returmaterial. Du kan lämna in din gamla utslitna favoritjacka och få en keps tillbaka.

Just den här kepsen är tillverkad av en kaffesäck från lövbergs lila.

nässesär gjord av Gunnel Boström sytt på nytt

Sytt på nytt

– en miljönär i Västernorrland –

Sytt på nytt, är en liten syateljé i Västernorrland med inriktning på klädvård och återbruksdesign. Företaget ägs av Gunnel Boström. Gunnel syr olika produkter av textilier inköpta på loppmarknader och i secondhandbutiker.

Allt tillverkas i hennes egen ateljé och eftersom tillgången på material är begränsat (man vet ju inte vad man hittar på loppis) blir varje produkt unik. Produkterna säljs i egen webbutik. Företaget erbjuder även klädreparationer och sömnad på beställning.

Sytt på nytt, har utmärkelsen ”Miljönär”. På företagets hemsida kan du läsa om vad det innebär.