Virka mudd i återbruk

Många kläder slängs för att det fått ett hål eller en fläck, trots att resten av plagget är helt felfritt. Om du inte vill laga plagget kan du ändå använda de delar som inte är trasiga.

En del strumpor, till  exempel, får hål på hälen redan efter kort tids användning. Då brukar mudden fortfarande vara fräsch och ha spänst i resåren. Synd att kasta bort!

Det kan också vara ylletröjor som råkat hamna i för varmt tvättvatten och krympt. Tröjan kan du klippa i bitar och använda som material i nya slöjdprojekt.

Här får du ett förslag på vad som kan göras av muddar från trasiga eller krympta plagg – varma handledsvärmare med öglevirkad fluffig kant!

 

Du behöver

Verktyg

  • Sax
  • Virknål
  • Håltagare (fattas på bilden)

 Material

  • Ett trasigt eller krympt plagg, här ett par ullstrumpor som fått hål på hälen
  • Garn, gärna ull

Gör så här

Klipp av mudden. Vänd den ut-och-in och vik ner den klippta kanten cirka 2 cm. 

Använd en håltång att göra hål i den vikta kanten. Vi har använt ganska tjockt ullgarn till virkningen, så därför behövdes det långa avstånd mellan hålen, cirka 2 cm.

Här har vi börjat första varvet med bågar av luftmaskor i den vikta kantens hål.

Nästa varv virkas fasta maskor runt bågarna. Anpassa antalet fasta maskor till hur vid du vill ha brämet på mudden.

På tredje varvet virkas öglevirkning. Hur man virkar öglevirkninge titta Här. Öglevirkning virkas alltid från baksidan. Virka nu mudden så lång du vill ha den. Fäst garnet och vänd mudden åt rätt håll. Klart!