Navaren

Ta hand om en gammal navare

Navare är ett kraftfullt verktyg, som du snabbt och enkelt kan borra hål i rått virke med.

Det är ett gammalt verktyg som framför allt har använts vid timring av hus. Med navaren borrade man hål som dymlingarna slogs in i. Dymlingar är kraftiga spikar av trä, som håller stockarna på plats.

Det finns navare i många olika tjocklekar. På auktioner och loppisar brukar det gå att fynda gamla navare till bra pris. De kan se rostiga och hopplöst slöa ut, men det brukar gå ganska snabbt och enkelt att ställa iordning en navare enbart med hjälp av en fil.

Fila först eggen

Använd en fil som har en sida helt plan. Sitt ner och håll fast navarens skaft mellan dina knän.

Fila eggen enbart uppifrån. Eggen kan vara rejält hackig och förstörd, men metallen är vanligen så pass mjuk att du snabbt kan fila till en fin vass egg.

Fila bort från dig med lugna stadiga tag, inte fram och tillbaka. Fila i den riktning eggen har, se bilden. Se till att filens vinkel följer den ursprungliga eggens vinkel.

Snurra navaren ett halvt varv när navarens andra egg ska filas.

Fila sedan skruven

Skruven behöver ha skarpa kanter för att kunna dra navaren framåt i virket. Använd en fil som har en tunn, spetsig kant, så att du kommer in i skruvens spiral.

Fila igenom hela skruvens spiral, luta filen omväxlande uppåt och neråt så att båda kanterna filas skarpa.

Det sista du behöver göra är att kolla  trähandtaget som du ska använda att skruva borren med. Om det är trasigt och oskönt att hålla i kan du lätt byta ut det mot en ny pinne. Gör inte pinnen för kort, du blir starkare med en längre bit. Hävstångseffekten, du vet!

Håll navaren i rätt vinkel

Ett lagom långt trähandtag, en bra filad skruv och egg kommer göra grovjobbet åt dig när du sedan borrar. Ditt fokus ska då ligga på att hålla navaren i rätt vinkel. Om det är svårt kan du ställa en spegel på golvet en bit bort för att se om du lutar navaren fel. Eller be en kompis om hjälp.