Virka en rattmuff

På vintern är det skönt att ha en varm muff på ratten. Den här modellen är virkad i öglevirkning SE Här. Om man gör den randig som på bilden är den perfekt att virka av  restgarner, eftersom det inte behövs så mycket garn av varje färg. Varmast blir den om den virkas i ullgarn, men det går såklart att använda andra kvaliteter också.

Muffen på bilden är virkad av ryagarn som fyndats på loppis. Ryagarn passar bra till öglevirkning för att det har spänst. Öglorna pressas inte ihop lika lätt som med annat garn. 

Du behöver

Verktyg

  • Virknål
  • Sax
  • Nål
  • Måttband

Material

  • Restgarner
  • Småbitar vadmal
  • Gumminät eller liknande som förhindrar att rattmuffen glider på ratten. Här har vi använt sådant gumminät som läggs i botten på kökslådor.

Gör så här

Börja med att mäta rattens omkrets och tjocklek. Mät noga! För att vara trafiksäker måste muffen sitta hårt och inte kunna glida. Ratten vi mätte kräver en rattmuff som är 117 x 10 cm.

Använd en virknål som passar till garnets tjocklek. Gör ett virkprov för att se hur många maskor du behöver virka på bredden för att få rätt bredd på muffen. Du kan såklart virka muffen i vanliga fasta maskor om du föredrar det framför öglevirkning.

Bilden visar starten på virkningen. Öglorna i öglevirkning virkas från baksidan, alltså vartannat varv.

Hur du gör öglevirkning titta Här!

Rattmuffen har knappar och knapphål längs långsidorna, för att fästa med kring ratten. Knapparna är gjorda av ihoprullade vadmalsbitar. De är gjorda precis som papperspärlor tillverkas. Knapphålen är virkade öglor av luftmaskor. Denna muff har öglor som virkades av 2 cm långa luftmaskbågar. Öglorna kan virkas samtidigt som resten av muffen, eller så virkas alla öglor efteråt.  5-6 cm avstånd mellan varje ögla kan vara lagom.

Virka muffen till rätt längd till din ratt. Prova för säkerhets skull längden på ratten. Muffen får varken vara lite för lång eller lite för kort. När längden är perfekt virkar du knapphålsöglorna (om du inte gjorde det samtidigt som du virkade muffen) och syr sedan på tygknapparna i jämnhöjd med knapphålsöglorna. Sy också en ögla i ena kortänden och en tygknapp i andra kortänden, så att muffens början och slut hålls ihop och inte kan dras isär på ratten.

Tygknapparna gör du så här:

Klipp en trekantig bit av vadmalen, ca 3×5 cm. Rulla ihop den till en rulle som på bilden. Fäst rullen med ett stygn rakt igenom den och sy sedan fast tygknappen på muffens ena långsida, mitt emot en ögla.

Till sist sys halkskyddet fast på muffens insida. Fäst det med jämna mellanrum med några stygn av garn. Prova på ratten att muffen sitter hårt och bra och inte kan glida åt något håll.

Sen är muffen klar! Dags att knäppa fast den runt ratten och köra en provrunda med din nya rattmuff. Bra jobbat!!

Vrrooom!