Signatur och märkning

Sätt namn på din slöjd

Min signatur berättar att jag har varit här. Jag lämnar spår i tiden.

Sätt ditt namn på din slöjd. Då visar du att ”Den här har jag gjort!” och ingen annan kan ta äran för ditt verk. Bredvid namnet kan årtalet stå.

Det kan vara fint att skapa en symbol som är unik för just dig. Som en egen logotyp. 

 

inskuret bomärke

Bomärken

Innan människor kunde läsa och skriva använde man bomärken för att märka sina ägodelar, redskap och boskapsdjur.

Timret som flottades på de norrländska älvarna var också märkt med ägarens bomärke.

Bomärken kunde stämplas in med stämpelyxa, brännas in med brännjärn eller skäras in med kniv.

Gårdarna hade sitt eget bomärke, som gick i arv från generation till generation. De  användes även efter att folk lärt sig läsa och skriva.

Monogram – märkning av textilier

Vi har ofta namnlappar i våra kläder för att inte blanda ihop dem med andras. Om vi tappar bort ett plagg är det smart att ha namnlapp med telefonnummer insytt.

Förr märkte man framförallt sina handdukar, lakan och örngott. Man broderade vackra monogram, det vill säga sina initialer.

Varför gjorde man det? Jo, på många platser hade man gemensamma tvättstugor och där ville man inte blanda ihop sin tvätt med andras.

Ibland kan man även se att textilier är numrerade. När man vävde sina handdukar, vävde man oftast ett helt dussin, 12 stycken. Man numrerade dem från 1 till 12 för att veta vilken handduk man använde. 

Även efter det att egna tvättstugor blivit vanliga, levde traditionen med att märka sina textilier vidare.

Idag är det inte många som märker sina lakan. Men handduken kan fortfarande vara smart att märka. Tänk om du glömmer den på badhuset eller efter idrottslektionen.

På loppisar och i secondhandbutiker finns ofta gamla häften och böcker med monogram-mönster. Där kan du hitta inspiration till att skapa ditt eget monogram.

monogram
monogram
monogram

Logotyper

En logotyp är en symbol som vi förknippar med till exempel ett visst företag. Logotyper är ofta enkla i sin form för att vara tydliga och lätta att uppfatta.

Om du ser dig omkring i stan, eller bland tidningsannonser så hittar du logotyper överallt. Myndigheter, bolag, bibliotek, arbetsförmedlingen, banker, alla har de sin egen logotyp. Till höger ser du logotypen för Västernorrlands museum och för den här hemsidan. 

Slöjd kommer lastad logo

Märkningsgalleri