Återbruksplåt
Att skaffa material till plåtslöjd är enkelt. Mindre konservburkar som till exempel krossade tomater-burkar, brukar finnas hemma hos de flesta. Behövs större bitar plåt så kan en gå till närmaste pizzeria eller restaurang och be dem spara några stora burkar från sin matlagning.
Plåten i konservburkar kan se väldigt olika ut. Den kan vara vackert guldfärgad på insidan eller skinande silver. Den kan också ha en gråaktig silverton och vissa konserver, bland annat en del majskorn, är vita på insidan. Plåten kan vara räfflad i smala räfflor eller breda. Den kan vara helt slät.
Det finns såklart annan plåt än konservburksplåt som går att få gratis. Titta på en källsorteringsanläggning om det finns plåtar som du kan använda.
Olika tuber, som kaviar eller majonnäs, är tillverkade i mjuk plåt med vacker färg på insidan. Klipp upp en tömd tub och diska ur den. Plåten är så mjuk så du kan använda en vanlig hushållssaxen. Ta inte finaste sysaxen, bara! Veckla ut tuben och diska den i hett vatten och diskmedel. Om den är väldigt knycklig kan du räta ut den från baksidan, till exempel med kanten på en liten skärbräda. Tubplåt kan användas till dekorationer men också till att göra skyltar av. Den är så mjuk att du kan ritsa in mönster med en vanlig blyertspenna. Lägg den med baksidan upp på mjukt underlag (t.ex en musmatta).
I den tidiga folkkonsten ser vi att man inspirerats av sådant som fanns i ens omgivning. Människokroppen, bibliska berättelser, kyrkorummets målningar med andlig/religiös symbolik, naturen, djur, blommor, träd.
Bilder och former är stiliserade och anpassade efter materialtillgång och teknik och man har ofta återanvänt gamla material. Om vi jämför folkkonst från olika delar av världen, ser vi att mönster, former och symboler ofta liknar varandra.