Tälj en knopp

Det behövs alltid en knopp!

En knopp behövs till allt möjligt. Som dörrhandtag, till växelspaken, på käppen, på burkar, som handtag på lådor, på hatthyllan. Det finns ett oändligt behov av knoppar!

En knopp kan du tälja av både torrt och rått virke. Om det är rått, se till att klyva bort märgen innan du börjar tälja. Om det är torrt ska du kontrollera att det inte finns torksprickor i änden.

Förutom en träbit så behöver du bara en vass täljkniv.

Knoppens användning avgör formen

Om den ska sitta som handtag på en dörr, låda eller som burklock behöver den vara lätt för handen att få grepp om. Den behöver också få en infästning, så att du kan fästa den. Oftast täljs en plugg på knoppen som kan fästas i ett borrat hål i till exempel en låda.

På det gamla handtaget på bilden härintill, har knoppen fått en ganska stor täljd platta som har spikats fast mot dörren.

Förläng livet på dina saker

Lådan här intill hade tappat sin knopp, men nu fått en ny. Att kunna tälja knoppar och andra handtag är ett sätt att förlänga livet på sina saker.

Det är bra på många sätt. Dels blir sakerna du själv lagar och renoverar helt personliga och unika. Dels bidrar du till en mer hållbar värld med mindre konsumtion. Och som extra bonus blir du mer erfaren och fiffig för varje trasig grej du tänker ut en smart reparation till. Heja dig!

Gör så här

Välj gärna torrt lövträ när du ska tälja en knopp. Använd en träbit som är längre än knoppen ska bli. Då är det lättare att hålla i biten under täljningen.

Börja med att forma träbiten i den form som knoppen ska ha – rund, fyrkantig, eller trekantig.

Bestäm hur lång knoppen ska vara mätt från träbitens ände. Tälj där ett ”dike”. Använd hållhandens tumme som påskjutare på knivryggen. Behöver du repetera täljgreppet? Titta HÄR!

Tälj sedan knoppens ytterform i träbitens ändyta. En rundad knopp kan bli mer än bara rund. Kanske den får en mindre knopp i toppen. Eller formas till en lökkupol.

Därefter behöver knoppen formas nedanför ”diket”.  Återigen beror det helt på var knoppen ska fästas. Och hur.

Ska det till exempel bli en lådknopp, behöver den få en täljd plugg som kan fästas i lådan. Såga av biten i lämplig längd och tälj pluggen.

Borra ett provhål i en spillbit som du kan prova pluggen i till rätt storlek. Den ska gå riktigt trögt in i hålet, för att bli hållbar.

När du monterar pluggen på sin rätta plats stryker du den först med lite trälim. Allra sist täljer du bort den del av pluggen som sticker ut på baksidan av hålet.

Knoppgalleri