Tälj i rakt eller krokvuxet virke

krokvuxna grenar

Att tälja krokigt i rakvuxet 

När du vill tälja en form som är rundad eller urgröpt i en träbit som är rakvuxen kan du inte följa fiberriktningen. Då behöver du tänka till lite för att ändå få ett bra resultat.

Man brukar säga att man ska “tälja i nedförsbacke”. Det betyder att du måste tälja med fibrerna, inte emot, när du täljer former. Det bästa sättet att förstå hur det fungerar är att tälja.

Ta en pinne och tälj den spetsig i ena änden. Då täljer du såklart med kniven från pinnens långsida och ner mot spetsen.

Om du istället försöker tälja ifrån spetsen och upp mot pinnen, får du problem. Du kommer aldrig att få en slät yta på spetsen hur vass kniv du än har. För då har du täljt i uppförsbacke, alltså emot fiberriktningen.

Träna din skicklighet!

Att tälja pinnar är bra övning. Kul dessutom! Tälj bort barken, tälj ena änden rund och den andra spetsig.

Ta en ny pinne, tälj en sväng på mitten och tälj ena änden fyrkantig och den andra trekantig.

Dina händer och din hjärna samarbetar i täljningen och du kommer automatiskt att förstå och lära dig hur fiberriktning i trä fungerar och hur kniveggen bäst ska ligga an mot träbiten för att du ska få fina täljsnitt.

 

krokvuxna grenar
krokvuxna grenar

Att tälja krokigt i krokvuxet 

För husbygge och finsnickeri önskas rakvuxet virke. Men när du slöjdar kan det vara annorlunda. Du kanske tänker tälja något med en krokig form, som ett böjt trähandtag, en slev till köket eller en bandyklubba.

För att det du täljer ska bli starkt och hållbart, är det bra om du hittar ett ämne, ett träd eller gren, som har den form du är ute efter. När du hittat ett bra ämne i skogen, frågar du såklart markägaren om lov innan du sågar ner trädet eller grenen.

Inspiration från förr

Om du tittar på gamla möbler och föremål på hembygdsgårdar och museer märker du att folk förr gärna använde krokvuxna träämnen för att tillverka saker de behövde. Det krävdes såväl fantasi, talang och erfarenhet för att se vad alla krokiga och böjda träd skulle kunna användas till.

När du slöjdar av krokvuxet virke blir resultatet helt unik, det finns garanterat inte en exakt likadan grej till i hela världen!

krokvuxna grenar

Både starkt och snyggt

Krokvuxet används ofta när föremålet som slöjdas behöver bli starkt och tåla hård belastning.

Men krokvuxet kan också användas som ren dekoration. Som här, där en grind fått ett vackert krön av en bågformad gren.

krokvuxna grenar

krokvuxet Galleri