Tälja i rått eller torrt

Du kan tälja i både vått och torrt virke. Båda varianterna har för- och nackdelar.

Att tälja i rått trä

Rått trä betyder färskt, nyfällt trä.

Fördel: det är mjukare och lättare att tälja i.

Nackdel: risk för sprickbildning när träet torkar.

Rått trä passar bra om du slöjdar något som inte är så stort. Redskap till hushållet som  smörknivar, stekspadar, slevar och provstickor är tunna och brukar kunna torka utan att spricka.

Ta bort märgen

Det är viktigt att ta bort bort märgen ur träbiten innan du börjar tälja, eftersom märgen i en träbit ställer till problem vid torkningen. Läs mer om det på materialsidan om trä.

Du tar bort märgen genom att klyva träbiten i tårtbitar. Då hamnar märgen i spetsen av biten och blir enkel att tälja bort. Be alltid en vuxen om hjälp när du klyver!

Torka det färdiga föremålet

Små tunna saker som till exempel provstickan och hårpinnen på bilden, går att tälja i rått trä och därefter låta torka i vanlig rumstemperatur.

När det är så lite trä kvar i det färdiga föremålet blir det inga spänningar under torkningen och du slipper sprickor.

Större saker behöver få torka långsamt för att minska risken för sprickor. Ett sätt att få långsam torkning är att låta föremålet torka i en papperspåse. Till exempel en tom påse från strösocker eller smågodis.

Börja med påsen helt stängd i någon dag. Inte för länge, då kan det bildas mögel. Öppna sedan påsen lite mer för varje dag. Du kan också linda in föremålet i en handduk och låta det torka i några dagar och sedan känna om träet verkar torrt.

Hur vet jag när träbiten är torr?

En fuktig träbit känns kall när du håller den mot kinden. När den torkat känns den kroppsvarm.

Eftertälj för blank yta

När träbiten är helt torr kanske den täljda ytan ser lite matt ut. Tälj då försiktigt av den yttersta millimetern med vass kniv, så kommer du få en blank och fin täljyta.

När träet är torrt kan du skära mönster, olja in eller måla. Eller låta det vara obehandlat och odekorerat.

Tälja i torrt trä

Fördel: ingen risk att träet spricker. Ytan du täljt håller sig blank och fin, den behöver inte eftertäljas.

Nackdel: torrt trä är hårdare att tälja i.

Om du väljer att tälja i torrt trä, får du ett lite tyngre jobb under själva täljningen. Men när du är klar, behöver du inte tänka på torkning och risk för sprickor. Då kan du genast skära mönster, olja in eller måla. Eller låta det föremål du täljt vara obehandlat och odekorerat.