Väva band

vävda band

Att väva band är både roligt och enkelt.

Och banden går dessutom att använda till så mycket. Nyckelband, koppel, napphållare, skosnören, djurselar, skärp, väskband och armband.

Det finns alltid något som behöver knytas fast. Lika bra att göra det på ett snyggt sätt då!

Förr vävde kvinnorna band för att ge bort till sina blivande män som friargåvor. När du ser hur variationsrika och vackra även väldigt enkla band går att göra, förstår du kanske varför?

Variera utseendet!

Du kan variera utseendet på dina band i det oändliga. Använd olika färger och gör olika ränder. Tvärrandigt eller långrandigt, som på bilden här intill.

Materialet går också att variera. Ull, bomull, lin ger olika uttryck.

Och tjocklek på materialet. Har du ett grovt material blir ditt band grövre och tvärt om. Prova dig fram och lär känna materialet och tekniken.

Varpen bestämmer

När du väver band är det varpen som bestämmer hur bandet kommer att se ut. Trådarnas färger och i vilken ordning du sätter dem.

Inslaget du använder kommer också ha betydelse. Det syns i kanten. 

Tvärrandigt och långrandigt

När du väver ett tvärrandigt band sätter du varannan varptråd i en färg och varannan varptråd i den andra. Då hamnar alla trådar av ena färgen i hålen och den andra färgen i mellanrummen.

Vill du väva ett långrandigt band måste minst två trådar av samma färg ligga bredvid varandra. Titta på bilderna och läs vidare i Sätt upp varp och börja väva.

Släta ripsband PDF utskrift 

sätt fast varpen med en påsklämma

Tekniker

Varpa och väva

vävda band

Göra en bandgrind

tre slöjdade bandgrindar

BandGalleri