Re Design

Det finns så många bra material som bara kasseras när de är förbrukade eller för gamla för ett visst ändamål. Dessa bör vi ta tillvara på! Det är faktiskt riktigt roligt att göra något helt annat av ett gammalt material. Kanske för att det blir billigt. Eller för att det känns bra för miljön att inte alltid köpa nytt. Det kan också bara kännas väldigt smart och fiffigt.

 

Spara detaljer!

Detaljer kan sparas av smarta och praktiska själ. De kan få helt nya användningsområden. Eller samma, fast på en helt ny grej. Som tex ett spänne på …. som plötsligt får bli ett spänne på ……

Eller så kan du spara detaljer för att de helt enkelt är snygga eller bara roliga och man ser vad materialet har varit tidigare.

Bilder som visar ovanstående: Ex på rolig och smart re design … 

 

Re design är inget nytt påhitt

Det som är dyrt och svårt att få tag i blir man väldigt rädd om. Under den tid då textila material var dyra och svåra att få tag i eller man tillverkade allt själva tog man också mycket väl hand om det man hade. Var enda liten tygbit tog man tillvara på. Man sydde lapptäcken, lagade, återanvände och sydde om gamla kläder så länge det bara gick.

När kläderna var så slitna att de inte längre gick att sy nya av, klippte man mattrasor och vävde trasmattor av dem. Trasmattorna rullades ut på golven eller lades i sängarna för att isolera och hålla värmen. (Läs även om trasryor). Gamla kläder kunde också användas som stoppning i sängar och som isolering i väggar.

Re Make Stockholm producerar nya kläder av gamla material …

 

Gunner Boström i Härnösand …