Var noga med dina val

God kvalitet kostar oftast mer men håller också längre. På så sätt är det billigare i längden. Och om vi kan använda våra saker under en längre tid så påverkas miljön mindre.

Det är roligare att jobba med material av god kvalitet, att lägga ner tid och omsorg på ett arbete om du vet att de material som du använder kommer att hålla sig fina längre och inte slitas ut i första taget.

Hur vi slöjdar, alltså vår påverkan och bearbetning av materialen har också betydelse för hållbarheten. Det kan handla om noggrannhet i sömnad, vilken temperatur vi har på strykjärnet när vi pressar eller hur vi väljer att såga och klyva en träbit. Design och utformning påverkar också kvalitén.

Det handlar också om mänskliga värden

Vi kan ta klädindustrin och en tröja som ett exempel. Stora klädbolag vill tjäna stora pengar. Man vill sälja MYCKET! Ju billigare de kan producera sina kläder, desto mer tjänar de. För att det ska bli så billigt som möjligt så sänker de kvalitén i sina textilier, man använder sig av metoder och material som inte är bra för naturen och man utnyttjar billig arbetskraft.

Det händer att människor får arbeta under mycket dåliga arbetsförhållanden. Det kan handla om låga löner, långa arbetsdagar med få raster, hårt kroppsarbete i dåliga lokaler och med giftiga material.

Företag som arbetar på detta sätt kan hålla låga priser i sina butiker. Vi kan handla flera tröjor. När tröjan av låg kvalité har använts och tvättats några gånger, känns den ful och är kanske trasig. Vi kastar bort den och köper en ny, lika dålig även denna. Och så fortsätter vi.

Ett sopberg av dåliga kläder bildas, fler kläder tillverkas på billigt och icke miljövänligt sätt och människor får fortsätta att arbeta under dåliga arbetsförhållanden.

 Tänk på vad du handlar

Det är viktigt att vi tar vårt ansvar och tänker på vad vi handlar. Att handla det som är hållbart. Det är säkert dyrare men vi vet att den som gjort … har fått ordentligt betalt.

Hur ska vi veta vad som är bra och vad som är dåligt?

Jo, det finns företag som hjälper oss med att kontrollera tillverkningen och ger kläder och produkter en viss märkning som berättar om de är tillverkade på ett schyst sätt. Tex fair tarde, gots, eco osv. Men man måste vara uppmärksam ändå så vi inte blir lurade. Många företag använder dessa ord i sin marknadsföring för att vi ska tro att de är  bla bla bal …