Trä

Tälja i virke från lövträd eller barrträd?

Virke från lövträd är det vanligaste valet. Det ger ofta bättre resultat än att tälja i barrträd, som gran eller tall. Ene är ett undandtag, det är ett barrträd som passar för täljning. De norrländska enebuskarna är små med krokiga grenar, därför det blir mest småsaker som täljs i ene.

Be alltid om lov

Äger du inte mark själv så måste du be markägaren om tillåtelse att fälla träd, eller såga av grenar. Du kan också fråga parkförvaltningen där du bor. De brukar kunna tipsa om var du kan få tag på virke att tälja i.

Lövträd i Norrland

Det finns flera norrländska lövträd som är fina att tälja i. Björk, sälg, asp och al är alla vanliga träslag som är lätta att få tag i.

  • Björk är hårdast av de fyra och har en ljus beigegul färg.
  • Sälg är lite mjukare och har ofta en vacker växlande färg på virket, från brunt till beigegul.
  • Al är också mjukare än björk. Al har en kraftig orange färg när den är färsk.
  • Asp är väldigt ljus och utan mönstring, lätt och mjuk att tälja i.
De här lövträden är ganska lätta att skilja på när de växer:
Björken har sin vita bark (fast små unga björkar har ofta kopparfärgad bark).
Sälgen skiljer sig från andra träd om man tittar på de yttersta smågrenarna, de ser nästan ut som fingerleder. Dessutom får sälgen videkissar på vårvintern.
Al är grå i barken och växer där det är fuktigt, som vid sjökanter och diken. Alens bästa kännetecken är de små alkottarna.
Aspen har höga raka silvergrå stammar, ofta med senapsgula fläckar. Aspens löv dallrar alltid, även när det är vindstilla.

Vad är rått virke?

Ett nyfällt träd har rått virke. Rått virke betyder att träbiten inte är helt torr. I växande träd finns sav, en vätska som gör virket fuktigt. Det tar ett tag efter trädet är fällt, innan all sav torkat ut.

Om du låter hela stammen torka i ett stycke bildas många sprickor under torkningen och virket blir sedan svårt att använda. Du behöver därför klyva upp den råa stammen i delar, eller såga upp den i brädor, för att torkningen ska ska ske jämnt över hela ytan och helst spricka så lite som möjligt.

Mjuk märg och hårt kärnvirke

I trädstammens mitt finns märgen, trädets ryggrad. Du ser den som en mörkbrun rand. Virket allra närmast märgen är ofta ganska mjukt, men därefter kommer ett hårt virke som kallas för kärnvirke.

På vissa trädslag syns kärnvirket tydligt eftersom att det har en mörkare färg. Men inte på alla, björk till exempel har ingen tydlig kärna.

I ett nyfällt träd är det framförallt märgen och den mjuka delen intill som ställer till de största problemen vid torkningen.

Om du klyver upp trädstammen i delar som som tårtbitar, är det lätt att hugga bort märgen och det närmste virket som då finns i spetsen på varje bit. Därefter kan virket torka med mindre risk för att spricka.

Trä förändras när det torkar

Fukten förvinner ur virket när det torkar och träbiten krymper. Träbiten kan också ändra form, böja sig, när den torkar. Det kallas att virket slår sig.

En färskt, rå träbit spricker ofta i ändarna under torkningen. Därför är det smart att såga till bitarna extra långa innan de torkat. Då kan du sedan såga eller tälja av den yttersta biten med sprickor när virket har torkat klart.

Trots risken att rått virke spricker vid torkning, väljer många träslöjdare ändå att tälja i rått virke framför torrt. Läs mer om fördelar/nackdelar med det, Titta HÄR!

Ibland drar slöjdaren nytta av att trä krymper när det torkar. Som när man slöjdar krympburkar. Då är det själva torkningen/krympningen som gör att bottnen fastnar och sedan sitter kvar i burken.

Mer om krympburkar Titta HÄR!

Spara rått virke

Om du har fått tag på mycket färskt virke och vill bevara det fuktigt, måste det ligga kallt och skuggigt.

Små bitar kan du lägga i en plastpåse i frysen. Stora bitar kan ligga ute skuggigt i snö eller fuktigt gräs.

Håller du på att tälja på ett mindre föremål och ska fortsätta en annan dag, kan du förvara det i en plastpåse i kylskåpet. Men spara inte biten för länge instängd i plast, då börjar den mögla.

Allt virke torkar ändå till slut, även det som ligger i frysen.

Rakvuxet eller krokvuxet

Trädets fibrer följer stammens form. Till husbygge och finsnickeri vill man ha raka träd som kan sågas till brädor och plankor med rak fiberriktning. Virke är absolut starkast när det följer fibrernas riktning.

Slöjdare däremot vill inte alltid ha rakvuxet virke. Om du ska tälja något med böjd form, till exempel en stekspade, är det bra om du kan hitta en gren som har växt i den form du vill ha.

Eftersom trä är starkast när det följer fibrernas riktning, kan du du tälja en krokvuxen gren väldigt tunn. Din stekspade kommer ändå att bli stark och hållbar.

Hitta krokvuxet

Det är inte svårt att hitta krokvuxna träd. Leta i diken och kanten på åkrar. Där brukar det vara lätt att få tillstånd från markägaren att ta de ämnen du behöver.

Försök hitta krokämnen som inte har kvistar precis i böjarna och svängarna. Kvistar gör att det blir lite svårare att få en fin täljyta. Men att hitta helt kvistfritt kan vara svårt och då får man nöja sig med det man får.

Läs mer om att tälja i krokvuxet Titta HÄR!